E-Leiegouwtje, 2017, nr. 1

 

 

LEZINGEN

 

 

Zaterdag
om 16 uur 
in cc Het Spoor, Eilandstraat 6
in Harelbeke

 

Prof. em. Jos Monballyu
Onverfranst, onverduitst? Flamingantisme en activisme in West-Vlaanderen tijdens de Eerste Wereldoorlog en de repressie nadien

Om hun droom van een ‘onafhankelijk Vlaanderen’ te verwezenlijken, werkten sommige Vlamingen tijdens de Eerste Wereldoorlog nauw samen met de Duitse bezetter. Die houding van ‘activisme’ werd hen niet in dank afgenomen door hun landgenoten. Maar hoe verspreid was het activisme in West-Vlaanderen? En hoe werden de West-Vlaamse activisten na de oorlog behandeld?
Professor emeritus Jos Monballyu is rechtshistoricus en publiceerde verschillende werken over de vervolging van Vlaamse activisten na de Eerste Wereldoorlog.

De lezing is een samenwerking met de Roede van Harelbeke. Ze heeft plaats op zaterdag 25 maart om 16 uur in cc Het Spoor, Eilandstraat 6 in Harelbeke. Toegang vrij.

 

Maandag 24 april
om 19 uur 
in het auditorium van Museum 1302, Houtmarkt Kortrijk

 

De tredkraan van de Sint-Maartenstoren

Ook in april houden we nog een activiteit, samen met de Gidsenkring Kortrijk en de Koninklijke Geschied- en Oudheidkundige Kring van Kortrijk. Na de blikseminslag op de Sint-Maartenstoren van Kortrijk in 1862 en de daaropvolgende hevige brand, raakte een groot deel van de kerk verwoest. Tijdens de dure en lastige restauratie werd gebruikgemaakt van een houten tredkraan, die in de toren bewaard bleef, maar zich in niet al te beste staat bevindt.

De Sint-Maartenstoren en de tredkraan staan centraal op de activiteit van maandag 24 april in het auditorium van Museum 1302. Eerst schetst Greet Verschatse, voorzitster van De Leiegouw, de dag van de brand. Daarna belicht Bart Wallaeys van de Kortrijkse Gidsenkring welke sporen van de restauratie je nog kan zien. Dirk Anthierens, specialist tredkranen, legt uit hoe ze werken en vertelt waar er nog bewaard zijn. Tot slot spreekt Nicole Pannier van de KGOKK over de heropening van de kerk na de restauratie. Toegang vrij.

 
   

BERICHTEN

 
 

Boek over neogotiek

Zopas verscheen bij Leuven University Press het boek Gothic Revival Worldwide. A.W.N. Pugin's Global Influence in een redactie van Timothy Brittain-Catlin, Jan De Maeyer, Martin Bressani en anderen. Het rijk geïllustreerde boek focust op architect Pugin en zijn invloed op de bouwkunde in de 19de eeuw in Europa en ruim daarbuiten. Een van de hoofdstukken besteedt aandacht aan Jean-Baptiste Bethune: 'The true disciple. Jean-Baptiste Bethune and A.W.N. Pugin: A Summary of a Complex Relationship'. Het boek telt 240 pagina's en kost 65 euro. Het is verkrijgbaar in de betere boekhandel. 

Meer info op: www.lup.be

Volksdevotie tot Sint-Antonius-Abt 

Guido Vermeulen schreef het boek Volksdevotie tot Sint-Antonius-Abt in West-Vlaanderen over de eeuwenoude traditie van de ommegang Sint-Antonius-Abt in kerken en kapellen. Hij besteedt ruime aandacht aan de devotionele voorwerpen en behandelt 75 stads- en parochiekerken. Het boek telt 266 bladzijden en kost 50 euro plus 5 euro portkosten, over te maken op BE13 0000 8540 2739 van Guido Vermeulen in Zonnebeke.