E-Leiegouwtje, 2017, nr. 2

Maandag 24 april
om 19 uur 
in het auditorium van Museum 1302, Houtmarkt Kortrijk

 

De tredkraan van de Sint-Maartenstoren

Ook in april houden we nog een activiteit, samen met de Gidsenkring Kortrijk en de Koninklijke Geschied- en Oudheidkundige Kring van Kortrijk. Na de blikseminslag op de Sint-Maartenstoren van Kortrijk in 1862 en de daaropvolgende hevige brand, raakte een groot deel van de kerk verwoest. Tijdens de dure en lastige restauratie werd gebruikgemaakt van een houten tredkraan, die in de toren bewaard bleef, maar zich in niet al te beste staat bevindt.

De Sint-Maartenstoren en de tredkraan staan centraal op de activiteit van maandag 24 april in het auditorium van Museum 1302. Eerst schetst Greet Verschatse, voorzitster van De Leiegouw, de dag van de brand. Daarna belicht Bart Wallaeys van de Kortrijkse Gidsenkring welke sporen van de restauratie je nog kan zien. Dirk Anthierens, specialist tredkranen, legt uit hoe ze werken en vertelt waar er nog bewaard zijn. Tot slot spreekt Nicole Pannier van de KGOKK over de heropening van de kerk na de restauratie. Toegang vrij.

 
   

BERICHTEN

 
  De jaarlijkse heemdag van Heemkunde West-Vlaanderen heeft plaats op zaterdag 13 mei in Zonnebeke. U begrijpt het al, de dag staat in het teken van de Eerste Wereldoorlog en de herdenking van de Slag bij Passendale honderd jaar geleden. Op het programma enkele lezingen over die bewuste Slag, een rondleiding in het vernieuwde Museum Memorial Passendale 1917 en de uitreiking van de Prijs Heemkunde West-Vlaanderen. Meer informatie op hkwestvlaanderen.be. Daar vindt u ook het inschrijvingsformulier (tot uiterlijk 1 mei).