E-Leiegouwtje, 2018, nr. 13

 

 

LEZINGEN

Zondag 18 februari om 10 uur in Hoeve Vandewalle, Boomgaardstraat 168 in Kuurne. 

 

Jurgen Creyf
'Pepe is wereldkampioen'
Ode aan Marcel Kint

De ode aan Marcel Kint is een verrassend en poëtisch programma. Jurgen Creyf van Racing Letterbeek brengt het verhaal van de wielrenner op basis van gesprekken met zijn kleinzoon en onderzoek naar de tijdsgeest in de periode toen Kint actief was.

Marcel Kint (1914-2002), bijgenaamd De Zwarte Arend, schreef grote overwinningen op zijn naam. Hij won verschillende klassiekers en ritten in de Ronde van Frankrijk. In 1938 ging hij tijdens het wereldkampioenschap in Valkenburg als eerste over de finish, waarna hij door de Tweede Wereldoorlog ongewild de langst regerende wereldkampioen werd.

Zijn eerste winkel bevond zich in Zwevegem, zijn geboortegemeente. Maar die werd te klein en Kint vond een groter pand in de Kortrijkse Proosdijstraat, waar hij zijn fietsengroothandel opende. Die wordt nu voortgezet door zijn kleinzoon Marniek Kint, die nog altijd fietsen op maat maakt. 

Deze lezing is een samenwerking met Cuerna. Nadien wordt een aperitiefje geserveerd. De toegang is vrij.

Zondag 18 maart om 10.30 uur
in het Rijksarchief, Guido Gezellestraat in Kortrijk.

 

Paul Drossens
Was opa een nazi?
Speuren naar het oorlogsverleden

Was mijn familie betrokken bij de collaboratie tijdens de Tweede Wereldoorlog? Het is een veelgestelde vraag. Meer dan zeventig jaar na datum gaan steeds meer kinderen en kleinkinderen op zoek naar de juiste toedracht van de feiten om dat verleden een plaats te geven. In het boek Was opa een nazi? reiken historici en archivarissen de sleutels aan om zelf op zoek te gaan naar het vaak onuitgesproken oorlogsverleden.

Paul Drossens, diensthoofd van het Rijksarchief Gent en redactielid van Was opa een nazi? belicht op zondag 18 maart om 10.30 uur in het Rijksarchief de opzet van het boek en de zoekmogelijkheden die de weg wijzen naar het juiste archief.

In samenwerking met het Rijksarchief. Nadien wordt een aperitiefje geserveerd. Toegang vrij.

 

   

BERICHT

 

Politieke geschiedenis van Avelgem

Deze uitgebreide studie, waar drie auteurs jarenlang aan werkten, stoelt op uitgebreid bronnenonderzoek in archieven over het hele land. Voorts boden veel Avelgemnaars de auteurs een inkijk in hun privé-archieven. Vele afbeeldingen en documenten uit dit boek zijn nog nooit eerder gepubliceerd.
Deze Politieke geschiedenis van Avelgem en andere merkwaardige feiten omspant twee eeuwen gemeentegeschiedenis, met een analyse van alle raden en colleges van hun ontstaan tot en met vandaag, de jaarrekeningen en een uitgebreide kroniek van merkwaardige feiten.

Jules LAMPOLE (red.) en Carlos VAN BRANTEGHEM, m.m.v. Nadine DELESALLE, Politieke geschiedenis van Avelgem en andere merkwaardige feiten, Kruishoutem, 2018, 600 p, is een publicatie van de Geschied- en Oudheidkundige Kring van Avelgem, met steun van het Avelgemse gemeentebestuur. 

Tot begin februari kunt u op het boek intekenen door 35 euro over te maken op de gelegenheidsrekening van de Geschied- en Oudheidkundige Kring van Avelgem: BE 92 0342 7437 0323, met vermelding 'Politieke geschiedenis van Avelgem' en naam en volledig adres. De voorintekenaars worden opgenomen in een lijst achteraan het boek en persoonlijk uitgenodigd op de boekvoorstelling. Na publicatie kost het boek 45 euro.