E-Leiegouwtje, 2018, nr. 2

 

 

LEZINGEN

Zondag 18 maart om 10.30 uur in het Rijksarchief, Guido Gezellestraat in Kortrijk.

 

Paul Drossens
Was opa een nazi?
Speuren naar het oorlogsverleden

Was mijn familie betrokken bij de collaboratie tijdens de Tweede Wereldoorlog? Het is een veelgestelde vraag. Meer dan zeventig jaar na datum gaan steeds meer kinderen en kleinkinderen op zoek naar de juiste toedracht van de feiten om dat verleden een plaats te geven. In het boek Was opa een nazi? reiken historici en archivarissen de sleutels aan om zelf op zoek te gaan naar het vaak onuitgesproken oorlogsverleden.

Paul Drossens, diensthoofd van het Rijksarchief Gent en redactielid van Was opa een nazi? belicht op zondag 18 maart om 10.30 uur in het Rijksarchief de opzet van het boek en de zoekmogelijkheden die de weg wijzen naar het juiste archief.

In samenwerking met het Rijksarchief. Nadien wordt een aperitiefje geserveerd. Toegang vrij.

 

 

Zaterdag 7 april om 15 uur in cc Het Spoor, Eilandstraat 6 in Harelbeke

 

Em. Prof. Emmanuel Gerard
De schaduw van het interbellum

Na het einde van de Eerste Wereldoorlog leven de wereld en België op een wolk. Er breken gouden tijden aan en in verschillende landen wordt de parlementaire democratie de gangbare staatsvorm. Maar de euforie van de jaren 1920 wordt al vlug getemperd. Vanaf de jaren 1930 komt de democratie op losse schroeven te staan en gaat het economisch bergaf. Populisme, nationalisme en protectionisme leiden België en de rest van de wereld naar een tweede grote oorlog.

Prof. dr. Emmanuel Gerard beschrijft op een rake manier deze fascinerende periode uit de Belgische geschiedenis. Hij analyseert ook de overeenkomsten en verschillen met de wereld van vandaag, die soms zorgwekkend veel lijkt op die van de jaren 1930.

Emmanuel Gerard is historicus en emeritus gewoon hoogleraar aan de Faculteit Sociale Wetenschappen van de KU Leuven. Hij is gespecialiseerd in de politieke geschiedenis van België tijdens de 20ste eeuw. In 2000 werd hij als deskundige aangesteld bij de Parlementaire Onderzoekscommissie die de Belgische rol in de moord op de eerste Congolese premier Patrice Lumumba onderzocht. Tussen 2011 en 2015 leidde hij ook het onderzoeksproject naar de moord op de communistische partijleider Julien Lahaut in 1950.

De lezing, een initiatief van de Roede van Harelbeke in samenwerking met De Leiegouw, vindt plaats op zaterdag 7 april om 15 uur in cc Het Spoor, Eilandstraat 6 in Harelbeke. Toegang vrij.