E-Leiegouwtje, 2018, nr. 3

 

 

LEZINGEN

Donderdag 8 november om 19.30 uur in het Rijksarchief, Guido Gezellestraat in Kortrijk.

 

'Altijd iemands huis, altijd iemands kind'
Oorlogsschade in Zuid-West-Vlaanderen tijdens Wereldoorlog I, een verhaal van stenen en mensen

Stijn Streuvels moest zijn konijnen afstaan aan Duitse soldaten tijdens een plundering van het Lijsternest in Ingooigem, Gerard Deltour uit Lauwe werd ziek tijdens een verblijf in de gevangenis en de dochter van Eduard Masselis uit Kortrijk overleed ten gevolge van een gasaanval. Het zijn maar enkele voorbeelden van het tragische leed dat de Eerste Wereldoorlog in Zuid-West-Vlaanderen veroorzaakte.

Na de oorlog werden er bij de lokale Rechtbank voor Oorlogsschade meer dan 77.000 aanvragen ingediend tot schadevergoeding, zowel voor fysieke als materiële schade. De vonnissen van deze rechtbank worden bewaard in het Rijksarchief en zijn onlangs geïnventariseerd. Het zijn uitzonderlijke bronnen voor lokale en familiegeschiedenis.

Archivaris Emma D’haene maakt een balans op van de schade en legt uit hoe je zelf op zoek kan gaan naar de lotgevallen van jouw gemeente of voorouder. 

Donderdag 8 november om 19.30 uur in het Rijksarchief in Kortrijk, Guido Gezellestraat. Toegang vrij.

 

 

 

 

Volgende lezing:

'Roodkapje' in Kortrijk
Wolven in Zuid-West-Vlaanderen vanaf de
late middeleeuwen

door rijksarchivaris Hendrik Callewier op zondag 9 december om 10 uur

   

BERICHT

   

De jaarlijkse ontmoetingsdag van de Vlaamse Vereniging voor Familiekunde, afdeling West-Vlaanderen vindt plaats op zaterdag 24 november vanaf 9.30 uur in de VMS, Arme Klarenstraat 40 in Roeselare. Tot 12.30 uur is er een boekenbeurs met talrijke stands over genealogie. Wie nadien wil deelnemen aan de lunch moet zich vooraf aanmelden via noel.boussemaere@skynet.be. De kostprijs bedraagt 26 euro.