Boek over 40 jaar na gemeentefusies

20-12-2017

Veertig jaar na de gemeentefusies. Hoe het in Zuid-West-Vlaanderen anders liep dan gepland is een stevig themanummer van meer dan tweehonderd pagina's. Het is rijk geïllustreerd en telt veertien boeiende artikelen over een bewogen stukje recente geschiedenis. Er komen getuigen aan het woord die alles van nabij meemaakten, een studie van de UGent schetst op een verhelderende manier de achtergrond, plaatselijke historici en heemkundigen gingen op zoek naar het verhaal achter de uiteindelijke fusies, enz. Eén zaak is duidelijk: de gemeentefusies van veertig jaar geleden liepen in de regio helemaal anders af dan door de overheid gepland was. De inhoud:

- Koenraad de Ceuninck en Herwig Reynaert, De fusies in de regio Kortrijk. Grenzen afbakenen in het licht van politiek getouwtrek.
- Paul Deprez, "Niet overdrijven en evenwicht bewaren." Hoe ik als burgemeester van Heestert en arrondissementeel CVP-voorzitter in Kortrijk de fusies heb meegemaakt.
- Filip Santy, "Voor zover we iets in de pap te brokken hadden." Hoe een kleinere gemeente als Aalbeke omging met het fusiedebat.
- Remi Dejaeghere, De furieuze strijd voor een zelfstandig Kuurne. De enige gemeente die een stukje kleiner werd door de fusies.
- Piet Boncquet, Het unieke statuut van grensgeval Sint-Katharina.
- Philippe Haeyaert, Wevelgem: een overwinning van het ACW.
- Michel Werbrouck, De kunstmatige fusie van Menen-Lauwe-Rekkem.
- Rik Braem, Wervik en Geluwe, een gedwongen huwelijk.
- Frederik Bossuyt, "Als het maar niet met Kortrijk is." Roger Verhelst, Werner Vanneste en Willem Liebert maakten de fusie van Harelbeke van nabij mee.
- Martijn Vandenbroucke, Persoonlijke contacten verzekerden de zelfstandigheid van Deerlijk.
- Bernard Delange, Waregem, of hoe de fusie stopte bij de provinciegrens.
- André Terrijn, De cruciale rol van burgemeester Steverlynck in het fusiedossier Vichte.
- Lieven Byls, Avelgem, een langwerpig lint langs de Schelde.
- Hendrik Callewier, Wat Bevergem ons leert over de fusies.

Het boek is los verkrijgbaar tegen de prijs van 15 euro (+ 3,5 euro portkosten). Het is te bestellen via info@leiegouw.be of door het vereiste bedrag over te maken op BE12 3850 4116 0092 van De Leiegouw, Aalbeke, met als mededeling 'Themanummer gemeentefusies'.

Lid worden van De Leiegouw kost 25 euro. Dan krijg je twee keer per jaar een aflevering van ons tijdschrift en word je uitgenodigd op al onse activiteiten, krijg je volledige toegang tot de website, enz.