Over oorlogsschade en wolven

28-09-2018

'Altijd iemands huis, altijd iemands kind'
Oorlogsschade in Zuid-West-Vlaanderen tijdens Wereldoorlog I, een verhaal van stenen en mensen

Stijn Streuvels moest zijn konijnen afstaan aan Duitse soldaten tijdens een plundering van het Lijsternest in Ingooigem, Gerard Deltour uit Lauwe werd ziek tijdens een verblijf in de gevangenis en de dochter van Eduard Masselis uit Kortrijk overleed ten gevolge van een gasaanval. Het zijn maar enkele voorbeelden van het tragische leed dat de Eerste Wereldoorlog in Zuid-West-Vlaanderen veroorzaakte. Na de oorlog werden er bij de lokale Rechtbank voor Oorlogsschade meer dan 77.000 aanvragen ingediend tot schadevergoeding, zowel voor fysieke als materiële schade. De vonnissen van deze rechtbank worden bewaard in het Rijksarchief en zijn onlangs geïnventariseerd. Het zijn uitzonderlijke bronnen voor lokale en familiegeschiedenis.
Archivaris Emma D’haene maakt een balans op van de schade en legt uit hoe je zelf op zoek kan gaan naar de lotgevallen van jouw gemeente of voorouder. 

Donderdag 8 november om 19.30 uur in het Rijksarchief in Kortrijk, Guido Gezellestraat.

'Roodkapje in Kortrijk.'
Wolven in Zuid-West-Vlaanderen vanaf de late middeleeuwen

Vlaanderen is in de ban van de wolf. Na een afwezigheid van meer dan 100 jaar is de slechterik uit de sprookjesverhalen weer opgedoken. Dat opvallende nieuws leidde ook tot ongerustheid: kan de wolf gevaarlijk zijn voor mens en andere dieren? Enkele eeuwen geleden kwamen wolven in heel Vlaanderen in grote aantallen voor. Vooral in periodes van oorlog, ontvolking en hongersnood, waren er echte wolvenplagen. In deze lezing wordt dieper ingegaan op de aanwezigheid van wolven in Zuid-West-Vlaanderen vanaf de late middeleeuwen. Waren ze een bedreiging voor de mens? Waar leefden ze? En waarom is er een Wolvendreef in Kortrijk?
Sprekeris rijksarchivaris Hendrik Callewier

Zondag 9 december om 10 uur in de Sint-Annazaal van het begijnhof in Kortrijk.